Waarom zonnepanelen ?

Zonnepanelen zijn goed voor een duurzame wereld !

Zonnepanelen zijn goed voor je portemonnee !

Zonnepanelen op je dak

is een slimme keuze.


Zonnepanelen zijn

duurzaam & voordelig.

Zonnepanelen zijn goed voor een duurzame wereld.


Wetenschappers trekken de conclusie dat het gebruik van zonnepanelen duidelijk een positieve impact heeft op het mondiale milieu.


Voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal zegt daarover: "Door zelf zonne-energie op te wekken, help je het klimaat te beschermen. Bij het opwekken van elektriciteit in een zonnepaneel komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Wel is er voor de productie van de panelen energie nodig uit fossiele brandstoffen en daarbij komt CO2 vrij. Maar na 2 jaar elektriciteitsproductie heeft een zonnesysteem net zoveel energie opgewekt, als er nodig was bij de productie van het systeem. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee; de rest van de 23 productieve jaren is elke opgewekte kWh netto milieuwinst."


Het is wel een aandachtspunt hoe we later, als de zonnepanelen na 25 of 30 jaar afgeschreven zijn, omgaan met de recycling.

Zonnepanelen zijn goed voor je portemonnee.


Met zonnepanelen wordt je energierekening aanzienlijk lager. Afhankelijk van je eigen situatie (electriciteitsverbruik, situatie van je dak enz.) kun je de investering al binnen 5 tot 7 jaar hebben terugverdiend. Met de voordelige collectieve tarieven van Samen in Groningen zelfs al eerder. Na dit break even-moment kun je nog wel 20-25 jaar van gratis stroom genieten!


De salderingsregeling wordt beperkt

De overheid stimuleert het gebruik van zonnepanelen met diverse regelingen, bijv. de salderingsregeling. Omdat de prijzen van zonnepanelen continu dalen, gaat de overheid deze regeling beperken.

Zijn zonnepanelen dan nog wel een goede investering?

Een heel duidelijk antwoord is: Ja. Zonnepanelen zijn nog steeds een economisch goede investering (naast een duurzame investering).


Uitgebreid onderzoek van de minister laat zien dat iemand die in 2020 zonnepanelen aanschaft, deze met de nieuwe regeling in gemiddeld 7 jaar terugverdient. Als je pas over enkele jaren investeert in zonnepanelen loopt de terugverdienperiode op naar ongeveer 9 jaren.


Update maart 2021: De huidige 2e kamer zal dit wetsvoorstel niet meer behandelen omdat het kabinet demissionair is geworden. Dit heeft mogelijk als consequentie dat de salderingsregeling langer blijft gelden. Goed nieuws dus voor zonnepanelen-eigenaren!

Objectieve informatie over zonnepanelen


Op internet is gigantisch veel info aanwezig. Helaas is niet alles even betrouwbaar of gekleurd door de belangen van de verkoper. Ik verwijs voor meer informatie dan ook graag door naar de website van Milieucentraal. Deze, door de overheid opgerichte, voorlichtingsorganisatie onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie.


Je kunt hier terecht voor 'alle' informatie over zonnepanelen, bijv. met vragen als:

  • Hoe werken zonnepanelen?
  • Wat zijn de kosten & besparing?
  • Wat betekent de nieuwe salderingsregeling?
  • Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
  • Hoe bereid ik het adviesgesprek met de leverancier voor? Hier een link naar de checklist